Ekogroszek workowany – jak wybrać najlepszy?

0
30

Węgiel typu ekogroszek workowany możemy kupić w większości hipermarketów budowlanych, a także przez Internet. Ceny ekogroszku workowanego wahają się w zależności od uniwersalnej wartości opałowej, dlatego przed zakupem tego typu węgla, warto zainteresować się jego parametrami. Najważniejsze z punktu widzenia konsumenta jest to, by węgiel był wydajny i nie pochodził z najniższego składu opału.

Czym jest ekogroszek?

Ekogroszek to rodzaj paliwa stałego, produkowanego z węgla kamiennego lub brunatnego. Ten rodzaj paliwa nazywamy ekogroszkiem ze względu na to, iż jest on produkowany z wysokokalorycznego węgla o niskiej zawartości siarki. Zwykle charakteryzuje się wielkością ziaren od 5 do 25 milimetrów. Wszystko po to, by w trakcie spalania ilości siarki były niższe aniżeli w przypadku innych rodzajów węgla. Efekt ma być taki, że po spalani ekogroszku zostaje naprawdę niewiele popiołu. Co oczywiście doskonale sprzyja zastosowaniu tego typu paliwa w warunkach domowych.

Dla kogo ekogroszek workowany?

Ekogroszek workowany dedykowany jest dla klasycznego kotła zasypowego, ale jak wiadomo ekogroszek jest znacznie droższy niż klasyczny węgiel. Stąd też warto przed zakupem tego rodzaju paliwa sprawdzić jakie zalecenia daje producent naszego pieca. Zwykle już przy zakupie dowiadujemy się jaki rodzaj węgla będzie najlepszy dla naszego kotła. Dziś przepisy unijne mocno ograniczają nam wybór rodzaju paliwa, jednak jeśli nasz piec z podajnikiem nie jest najmłodszy zastosowanie ekogroszku powinno nas zabezpieczyć przed mandatami ze strony policji czy straży miejskiej.

Jak wybrać najlepszy dla siebie ekogroszek workowany?

Granulacja, spiekalność i zawartość siarki w ekogroszku workowanym to te parametry, na które wato zwrócić uwagę przy zakupie. Oczywiście wszystko to sprawdzamy po tym, jak zorientujemy się jaka jest wartość opałowa wybranego przez nas ekogroszku workowanego. Cena nie zawsze oddaje wartość tego typu paliwa, dlatego nie zawsze patrzmy przede wszystkim na nią. Ważne jest też pochodzenie węgla oraz jego producent. Nierzadko zdarza się, że podczas pakowania, wysłany z kopalni węgiel traci kaloryczność i jest znacznie mniej wydajny niż zaręcza to producent.
By być pewnym, że nie zostaliśmy przez sprzedawcę oszukani, warto sprawdzić pochodzenie węgla i nie dać się oszukać twierdzeniom, że węgiel spoza Polski jest znacznie lepszy niż nasz rodzimy. Często zdarza się, że kupujący zostaje przekonany, że ekogroszek z krajów Kaukazu czy Rosji ma znacznie lepsze parametry niż węgiel polski.

Warto pamiętać, że workowany ekogroszek najlepiej sprawdzi się w dedykowanych kotłach. W nich właśnie nie opłaca się palić znacznie tańszym , ale też mniej wydanym miałem. Wszystko dlatego, że miał może piec na ekogroszek skutecznie uszkodzić i uniemożliwić jego dalszą eksploatację, a to może nas kosztować kilkanaście tysięcy złotych.