Nie tylko dla ryb. Zastosowania wędzarni przenośnej

0
110

Z pewnością nieraz miałeś okazję spróbować pysznych dań wędzonych. Zarówno mięsa, jak i ryby można poddać temu zabiegowi. Dzięki niemu jedzenie jest smaczne, zdrowe i pięknie pachnie. Nie od dzisiaj wiadomo, że zbilansowana dieta to klucz do długiego życia, dlatego warto wprowadzić do niej nieco urozmaicenia, także na etapie przyrządzania potraw. Właśnie w tym celu warto zainwestować w przenośną wędzarnię.

Wędzenie – jak wygląda proces

Zasadniczo wędzenie to jedna z najstarszych metod konserwacji żywności. Proces odbywa się za pomocą dymu, dlatego potrawy mają specyficzny zapach, smak i kolor. Dym otrzymujemy w wyniku palenia odpowiedniego rodzaju drewna i jego pochodnych. Możesz postawić również na specjalne zrębki lub trociny przeznaczone do wędzenia. Podczas procesu następuje prawie całkowita utrata wody. Cała procedura może trwać od kilkudziesięciu minut aż do kilku tygodni. Z wędzarni wyciągamy więc aromatyczne produkty, które są pozbawione wody, a tym samym zakonserwowane i gotowe do dalszego spożywania

Urządzenie do wędzenia

Wielu amatorów wędzenia decyduje się na wybudowanie wędzarni, w której można poddawać obróbce termicznej jednocześnie kilkanaście kilogramów mięsa czy wędlin. Na takie rozwiązanie z reguły decydują się osoby, które chcą założyć firmę i prowadzić sprzedaż. Dla każdego, kto chce mieć domowe wyroby w zupełnie wystarczy wędzarnia przenośna.

Wędzarnia przenośna to zupełnie inne urządzenie niż tradycyjny grill węglowy. Charakteryzuje się niewielkimi rozmiarami, dzięki czemu może sobie na nią pozwolić każdy, kto ma do dyspozycji chociaż kawałek ogrodu. Mobilne wędzarnie łatwo przestawisz lub schowasz na zimę dzięki poręcznym kółkom. Z pewnością zastanawiasz się co można w niej przyrządzić – użytkownicy stawiają najczęściej na mięsa, wędliny i ryby. Dzięki temu możesz bezpiecznie przygotować potrawy, które będą nie tylko smaczne, ale także zdrowe.

Zastosowanie i cena

Kupno wędzarni przenośnej jest inwestycją na długie lata. Produkty firmy Landmann oprócz tradycyjnego paleniska i świetnego designu posiadają wiele rozwiązań, które ułatwiają przeprowadzenie procesu wędzenia osobom, które robią to dopiero pierwszy raz. Lepsza cyrkulacja dymu, solidne wykonanie i wskaźnik temperatury umieszczony na pokrywie pozwalają lepiej kontrolować stan wędzonych potraw. Dzięki temu każdy produkt, który wyjdzie z Twojej wędzarni będzie perfekcyjnie przygotowany.

Kupując wędzarnię przenośnią, inwestujesz w swoje zdrowie. Podczas całego procesu wartości odżywcze jedzenia pozostają w jego wnętrzu a dym nadaje niepowtarzalnego aromatu. Niektóre z urządzeń mają również specjalne udogodnienia, które sprawiają, że wędzarnia zamienia się w grilla w stylu American Barbecue. Nadaj mięsu, wędlinom i rybom niepowtarzalnego aromatu i zachwycaj się smakiem wędzonych potraw w domowym zaciszu.